gidgegannup 居住设计

gidgegannup居住'是一个V形澳大利亚西部半农村城镇私有住宅由两个不同的翅膀,设计'漂浮'在地面以上,争取尽量减少操纵自然土地地形

'gidgegannup residence' by iredale pedersen hook architects in gidgegannup, western australia all images courtesy iredale pedersen hook architects photographers: patrick bingham hall and andrew pritchard
'gidgegannup residence' by perth and melbourne-based practice iredale pedersen hook architects is a v-shaped private dwelling in a semi-rural town of western australia. consisting of two distinct wings, the design 'floats' above the ground, seeking to minimize its manipulation of the natural land and its topography.

exterior view

situated on a large plot with a substantial body of mature trees, the house engages with the landscape with considerations to both the immediate and distant site. the orientation ensures that a number of the landscape's qualities - lake, greenery, vegetation - are experienced in the approach and internal experience.
the residence beings 30 cm above grade and rises to a height of 5.5m, ending with a cantilevering balcony that touches a mature grown tree. the result is a sense of 'living among the trees', which the clients had desired.

north elevation

the house is revealed as fragments in the approach, slowly unveiling itself  as a hovering line in the landscape. the lightness of the dwelling's  foundation is counter posed by the semi embedded pool and spa to the east. the stretched form of the building maximizes views towards the valley while carefully framing the pool and lake.

polycarbonate facade

the organization of the interior space is both functional and intuitive: the north wing accommodates the children's area and guest room while the south-east wing hosts the communal living space as well as the parents private area. an office is placed under the main body of the house to ensure sufficient privacy and a distinct sense of separation between live and work. 
the extensive use of polycarbonate panels throughout the house blurs the boundaries between the interior and exterior, while manipulating the traditional methods of observing the landscape.

 

 

floor plan / level 0
(1) entry
(2) family room
(3) music room
(4) lounge
(5) dining
(6) kitchen
(7) laundry
(8) corridor
(9) tv room
(10) bedroom
(11) bathroom
(12) pool
(13) table tennis
(14) carport
(15) spa
(16) study
(17) store

via http://www.designboom.com